Home

słowenia

Słowenia

Ogólnie o Słowenii 

Słowenia to kraj, który posiada bogatą kulturę winiarską i produkuje wykwintne wina godne spróbowania. Większość regionów winiarskich Słowenii znajduję się w dobrych lokalizacjach co dodatkowo uatrakcyjnia też kraj pod względem winiarskim. Warto zaznaczyć, że pomimo zawirowań kulturowych i politycznych, które oblegały państwa bałkańskie w ciągu ostatniego stulecia, Słowenia utrzymała swój przemysł winiarski, który odniósł szczególne sukcesy od czasu uzyskania przez kraj niepodległości od byłej Jugosławii w 1991 roku.

Klimat Słowenii 

Słowenia ma zróżnicowaną geografię, która zapewnia różnorodne mikroklimaty . Graniczy od północy z Austrią, oddzieloną Alpami. Region ma klimat kontynentalny z chłodnymi, suchymi zimami i gorącym latem. Daleko zachodnie regiony Littoral mają pewne wpływy śródziemnomorskie . Do typowych zagrożeń związanych z uprawą winorośli w regionie należą wiosenne przymrozki, susza w okresie wegetacji i letni grad. 

Regiony słoweńskie 

Słowenia ma trzy kluczowe regiony winiarskie: Podravje na wschodzie, Primorska na zachodzie i Posavje na południe od centrum.

Podravje:

Podravje to siłownia słoweńskiego przemysłu winiarskiego, wytwarzająca mniej więcej połowę krajowej produkcji tego kraju. Najgęściej obsadzone winnice znajdują się wokół wschodniego miasta Maribor, w dolinach rzek Pesnica, Drava i Mura. Ten konkretny region charakteryzuje się kontynentalnym klimatem – mroźnymi zimami i gorącym latem. Produkowane są tutaj głównie wina białe. Region dzielony jest tradycyjnie na Štrajerska (Styria) i niewielkie Prekmurje.

Štrajerska

Jest to konglomerat sześciu małych regionów, z których najbardziej znany to Ljutomer-Ormoż. Serce Podravja bije w Srednje Slovenske Gorice, z przedwojennymi rocznikami win
z predykatem arhivsko vino w piwnicach tutejszych winiarni. Radgona-Kapela rozciąga się zaś wąskim pasem z północy na południe i słynie z tradycji wyrobu win musujących (radgonska penina) sięgających połowy XIX wieku. Tu także powstają doskonałej jakości wina słodkie.

Smarje–Virštajn

Znajdujące się tutaj winnice charakteryzują się wyjątkowymi świeżymi winami.

Primorska

Primorski to region przybrzeżny, po drugiej stronie Adriatyku od Wenecji i Fruili. Od 1991 roku wykazał największy wzrost produkcji wina gatunkowego ze wszystkich regionów i nadal demonstruje swój potencjał winiarski na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Uprawy Primorskie obejmują około 8 tysięcy hektarów. Primorski region dzieli się na 4 podregiony : Goriška Brda, Vipavska Dolina, Kras, Slovenska Istria.

Goriška Brda:

Goriška Brda charakteryzuje się wyjątkowymi malowniczymi wzgórzami. Jedne z najbardziej znanych sczepów winnych, które się uprawia w tym regionie to: chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, merlot i cabernet sauvignon.

Vipavska Dolina:

Jeden z regionów, w którym winiarstwo jest głównym źródłem dochodów. Powstaje tu wiele win znanych ze swojej szlachetności i kwasowatości.

Kras:

Kras znany jest głównie z produkcji wina REFOSCO, które charakteryzuje się mocnym aromatem ciemnych owoców, głębią koloru i wysoką kwaskowatością.

Slovenska Istria:

Refošk rośnie także na południowych rubieżach winiarskiej Słowenii, na kawałku Istrii należącym do tego kraju, ale rządzi tu aromatyczny duet: malvazija i muscat rumeni. Także
w wersji słodkiej z predykatem.

Posavje:

Jest to region, który jest sporo mniejszy od wymienionych wyżej. Uprawy winorośli zajmują tu około 4 tysięcy hektarów. Produkuje się tutaj głównie szlachetne wina czerwone. Warto wspomnieć, że Posavje charakteryzuje się malowniczymi domkami winiarskimi zwanymi ZIDANICE. Wyróżniamy tu podregiony takie jak: Dolenjska, Bela Krajina, Bizeljsko Sremič.

Uprawy winorośli i klasyfikacja win na Słowenii

Jak już wyżej wspomniano wiele winnic Słoweńskich położonych jest na zboczach. Stromy teren skłania plantatorów do zbioru ręcznego a nie mechanicznego co dodatkowo utrudnia uprawę winorośli. Słoweńskie ustawy winiarskie głoszą, że wszystkie wina muszą zostać poddane analizie chemicznej i degustacji przed wprowadzeniem do obrotu. Po przeprowadzeniu testów winom przypisuje się poziom jakości zgodnie z systemem podobnym do systemu QWPSR Unii Europejskiej - Wina Gatunkowe produkowane w określonych regionach .

  • Wino stołowe ( Namizno vino )
  • Wino wiejskie z certyfikowanym godłem geograficznym (deželno vino s priznano geografsko označbo , deželno vino PGO )
  • Wino gatunkowe o chronionym pochodzeniu geograficznym (kakovostno vino z zaščitenim geografskim poreklom, kakovostno vino ZGP)
  • Wino najwyższej jakości o chronionym pochodzeniu geograficznym (vrhunsko vino z zaščitenim geografskim poreklom, vrhunsko vino ZGP)

Słoweńskie etykiety win obejmują poziom słodyczy win od suho (wytrawne), polsuho (średnio wytrawne), polsladko (średnio-słodkie) i sladko (słodkie).

Kultura wina i tradycje winiarskie Słowenii 

Według badań jeden z dwóch milionów mieszkańców Słowenii wypija rocznie około 40 litrów wina czyli 10 razy więcej niż przeciętny Polak. Co jednocześnie ciekawe około 82 % to wina właśnie Słoweńskie. Najbardziej popularne są tutaj wina białe lekkie, ale często spotykane są także mocno zbudowane czerwone wina . Czerwone winogrona Bordeaux, które od 50 lat cieszą się światowym sukcesem, są również popularne w Słowenii, a Cabernet Sauvignon , Merlot są wykorzystywane do produkcji wysokiej jakości czerwonych win Primorskich. Ceniony jest również duet Burgundii Pinot Noir ( Modri ​​Pinot ) i Chardonnay , podobnie jak wytrawne białe wina z Pinot Gris ( Sivi Pinot ) i Sauvignon Blanc .

Odmiany winorośli uprawiane w Słowenii wykazują wpływy włoskie na zachodzie, germańskie na wschodzie i ogólnie rosnące wpływy „międzynarodowe" Francji.

Riesling (zarówno Rhein Riesling, jak i Welschriesling ) występują licznie w Podravje, podobnie jak Traminec ( Gewurztraminer ) i Rizvanec ( Muller-Thurgau ). Sivi Pinot ( Pinot Gris ) również jest tutaj sadzona dość szeroko, podobnie jak Beli Pinot ( Pinot Blanc ) i jego lokalnie zmutowana forma Radgonska Ranina . W Primorskim kontakt regionu z Włochami przejawia się w wyborze winogron, zwłaszcza Refosco , Tokaj ( Tai ) i Rebula ( Ribolla ). Ta ostatnia odnosi tu takie same sukcesy, jak w swojej ojczyźnie po drugiej stronie włoskiej granicy, we Friuli-Venezia Giulia .

0
Saperavi
Sardynia