Home

argentyna

Argentyna - Nowy Świat pełen wina

Argentyna jako kraj winiarski 

Argentyna jest piątym producentem wina na świecie, z roczną produkcją około 15 mln hl wina. Na swoim kontynencie jest natomiast największym producentem. Chociaż całkiem niedawno Argentynie nie poświęcano zbyt dużej uwagi, na mapie winiarskiej świata kraj ten istniał głównie ze względu na liczbę hektolitrów rocznej produkcji wina. Przeznaczona ona była głównie na potrzeby konsumpcji wewnętrznej. W tym czasie, kraj był znany chyba głównie ze względu na fakt, iż była w nim zainstalowana największa kadź fermentacyjna na świecie, położona w posiadłości największego argentyńskiego producenta – Peñaflor. W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych kiedy spożycie wina w Anglii wynosiło około 3 litrów w Argentynie wypijano ich aż 90 na głowę. Dopiero podczas kryzysu w latach dziewięćdziesiątych kiedy spożycie wina spadło do 50 litrów na głowę zaczęto szukać odbiorców dalej niż w Ameryce Południowej. Jeszcze pod koniec wieku XX największą popularnością cieszyły się wina różowe, które obejmowały 50% upraw, z których powstawały tzw wina stołowe. Około 30% stanowiły odmiany białe, a 20% odmiany czerwone gdzie królował Malbec, najpopularniejsze wino Argentyny.  

Historia wina - Argentyna 

Po raz pierwszy do Argentyny została przywieziona winorośl w 1577 roku, kiedy to podczas kolonizacji Ameryki Południowej ksiądz Juan Cidrón założył winnicę Santiago del Estero. Obecnie wino produkuje się w całej Argentynie, lecz na początku winnice zakładane zostały przez jezuitów, aż wszystko rozrosło się do obecnych rozmiarów. W 1870 roku nastąpiła rewolucja winiarstwa w Argentynie, kiedy to mieszkańcy i imigranci zaczęli uprawiać odmiany sprowadzone z Chile i Europy. Leopoldo Suarez przywiózł sadzonki aż 600 szczepów z ważniejszych regionów winiarskich Starego Kontynentu. Obecnie w Argentynie mimo wszystko najbardziej stawia się na ilość niż jakość. Winiarzy nastawiających się na eksport i spełnienie oczekiwań międzynarodowych odbiorców jest stosunkowo niewielu. 90% wina jest przeznaczona na potrzeby krajowe. Jednym ze względów dlaczego Argentyna stawia na ilość, a nie jakość z pewnością jest suchy klimat. Takie warunki sprawiają, że większość winnic jest nawadniana, co negatywnie odbija się na jakości wina.

Regiony winiarskie 

Argentyna jest krajem, w którym uprawia się wiele odmian winogron, a większość z nich została przywieziona z Europy: Francji (Malbec), Włoch (odmiany piemonckie i toskańskie - barbera, sangiovese), oraz Hiszpanii (białe torrontés i czerwone tempranillo). W Argentynie winorośl uprawia się mniej więcej między 25º a 42º szerokości geograficznej. Zaczynając od północy w kierunku południowym są to: Salta, Catamarca, La Rioja, San Juan, Mendoza, Neuquén i Rio Negro. Winogrono w Argentynie uprawia się od gór, w Andach aż po wietrzne równiny Patagonii w Neuquen i Rio Negro. Surowe, suche warunki chronią krzewy przed większością chorób, nie trzeba więc stosować dużej ilości środków ochrony roślin, a przez to wina argentyńskie są bardziej ekologiczne niż w innych częściach świata.

North-West

Winnice leżą tu na bardzo dużych wysokościach, w Dolinach Calchaquíes w prowincji Salta leżą najwyżej położone winnice świata. Temperatury są tutaj bardzo wysokie, klimat suchy, a gleby bardzo piaszczyste co zapewnia bardzo dobry drenaż. Tamtejszy mikroklimat zawdzięcza swój byt oczywiście dzięki Andom. Region ten znajduje się najbliżej równika niż jakikolwiek inny region winiarski Europy dlatego kluczowe w tym obszarze są wody roztopowe płynące z gór, które ratują winnice przed suchym gorącym powietrzem. Dzięki dużym amplitudom temperatur, chłodnym wiatrom północ Argentyny specjalizuje się głównie w uprawach win białych.

Cuyo

Jest to obszar w środkowo-zachodniej Argentynie, który produkuje niemal 90% wszystkich win w Argentynie. Krajobraz regionu jest bardzo zróżnicowany i rozciąga się od samego szczytu And ( Aconcagua 6926 m. n.m.p) po rozległą Pampę na południowym wschodzie regionu. Winnice koncentrują się jednak u podnóża gór. Sam region oznacza „krainę pustyń" co wzięło się z tego, że planuje tam jeden z najbardziej suchych klimatów winiarskich na świecie. Akie warunki pozwalają winiarzom idealnie kontrolować płodność winnic, dobra koncentrację i kwasowość moszczu, wpływają na to gleby piaszczyste oraz niezbędne na tych terenach nawadnianie, które pozwala kontrolować uprawy. Maksymalne wysokości położenia winnic sięgają tu około 1100 m n.p.m. Malbec jest tu królem, ale sadzi się także cabernet sauvignon, chardonnay, bonarda i syrah. Region La Rioja jest szczególnie znany z aromatycznych, świeżych białych win wytwarzanych z torrontes.

Patagonia

Miejsce na południu Argentyny, głównie znane z Malbeca i Pinot Noir. Jest to region, który znacznie różni się od pozostałych. Lata są bardziej chłodne, a zimy mroźniejsze. W poprzednich lokacjach winnice były usytuowane bardzo wysoko nad poziomem morza, tak zupełnie inaczej jest tutaj. Winnice leżą tu maksymalnie 500 m. n.p.m. Ze względu na swój pustynny klimat uprawy są możliwe tylko w dolinach rzek. Na szczęście la Zonda, ciepły wiatr dociera tu chroniąc winorośl przed gniciem i chorobami grzybiczymi. Wizytówką Patagonii jest pinot noir oraz białe wina z chardonnay i- co ciekawe – rieslinga, który hodowany jest w Argentynie w bardzo małych ilościach.

Odmiany winorośli w Argentynie 

Oczywiście najbardziej rozpowszechnioną uprawą jest Malbec, który zajmuje aż 75% wszystkich upraw win czerwonych. Ponadto uprawia sie tu dziesiątki odmian, wśród których są również Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc, Nebbiolo, Lambrusco, Barbera, Sangioveto (Sangiovese) i Petit Verdot. Wśród białych są Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon, Sémillon, Pinot Grigio, Riesling, Pedro Ximénez, Muscatel i Ugni Blanc. Mówi się, że Argentyna ma ogromny potencjał winiarski i coś w tym, jest ogromne obszary odpowiednie do winiarstwa i sprzyjający klimat coraz bardziej przyciąga kapitał oraz winiarzy zagranicznych. Czerwona odmiana Malbec jest znana również w Europie lecz pod inną nazwą, a mianowicie Auxerrois lub Cot, z której robi się cenione przez niektórych, niezwykle ekstraktywne Cahors. Winiarstwo Argentyńskie raczej nie podąża za współczesnymi trendami nowoczesnych rynków, mimo wszystko powoli i Argentyńczycy się zmieniają. Trzeba jednak sobie uzmysłowić, że do niedawna zaledwie 2% win argentyńskich przeznaczone było na eksport. Dziś większość winiarzy wydaje się być przekonana, że tylko niższa produkcja i wyższa jakość może przynieść pozytywne rezultaty. Winnice argentyńskie nawadniane są czystą, bogatą w minerały wodą pochodzącą z pobliskich Andów. Śpiący olbrzym przemysłu winiarskiego, którym obwołał go Wine Spectator (wrzesień 1996), powoli zaczyna zajmować swoje miejsce w światowym winiarstwie.

0
Nowa Zelandia - koniec świata
Gruzja - cud natury