Home

ulice-Izraela

Wzgórza Golan na świątecznym stole

Co jeść w Święta? 

​Niebawem Święta Wielkanocne, a podczas nich radość spotkania przy stole zastawionym różnymi potrawami według naszych pomysłów. W tym roku proponuję trochę poeksperymentować dla odmiany przyzwyczajeń w kierunku kuchni blisko i dalekowschodniej. Nie zmuszam oczywiście do ortodoksyjnych wyborów dań według koszerności jaką zachowują wyznawcy judaizmu lecz staram się zainteresować Was smakiem zdrowych i dostępnych składników kuchni żydowskiej. Dominują w niej warzywa gotowane, hummus z ciecierzycy, przyprawy orientalne, dania z jagnięciny i ryb. 

Garść wspomnień 

​Będąc w Izraelu stołowaliśmy się w różnych miejscowościach i tak kolacja w kontynentalnej sieci hoteli w Tel Awiwie różniła się od wizyty w restauracji Uri Buri lub obiedzie w Galilei czy lunchu w Jerozolimie. Bogactwo smaków które otrzymaliśmy podkreślały wina ze Wzgórz Golan z serii Yarden z różnych roczników w tym minimum ośmioletnie maksimum sięgające lat 2008, 2009 i najlepszych roczników 2010 i 2011. Zaznaczam iż to najlepsze rozwiązanie by sięgać po wina starsze w przypadku GHW ponieważ czas wpływa na nie bardzo korzystnie. Stają się bardziej ułożone, spokojniejsze, wyrwane z młodości wyrazistych tanin i mocnej kwasowości. 

Co możemy przygotować w Święta? 

​W tradycji kuchni żydowskiej ważną rolą są przystawki dość łatwe do przyrządzenia. Wspomniany hummus, puree z pieczonego bakłażana, czy prosta kompozycja sałaty z oliwkami będzie pewnie przełomowym dodatkiem w Święta.

Możemy również sięgnąć do przepisów kuchni żydowskiej by przyrządzić:

Kibbe - krokiety z kaszy bulgur i siekanego mięsa z dodatkiem cebuli i orzeszków piniowych

Tabuleh  - kasza kuskus z miętą, pomidorkami, ogórkiem, natką piętruszki, oliwą i cytryną

Falafele - smażone kulki z ciecierzycy 

Czulent - gulasz z mięsa koszernego

Wreszcie deser w postaci bakławy czyli ciasta przekładanego różnymi warstwami z orzechów i migdałów nasączonych syropem lub miodem.

Wina dostępne w Polsce 

Wśród win importowanych do Polski jest przede wszystkim oferta Domu Wina ze Wzgórz Golan czyli szukając po nazwie w sklepach trafiamy na trzy linię Mont Hermon, Gamla i Yarden.  Ich poziom jakości zależy od ceny. Wina w 100% koszerne, jedno lub wieloszczepowe. Wybór między: chardonnay, sauvignon blanc, riesling, gewurztraminer, merlot, cabernet sauvignon, syrah, i sangiovese. Cała oferta z dokładnymi opisami jest na stronie www.domwina.pl zakup możliwy jest przez kontakt e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

0
Opakowania na alkohole – czym się charakteryzują i...
Wegański alkohol. Co to znaczy w odniesieniu do wi...